Hovězí maso se smetanovou omáčkou

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso zadní 750 g
Majoránka 1 špetka
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 16% (pochoutková) 2.5 dl
Sůl 1 špetka
Víno bílé 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Smetanu v misce metlou smícháme s moukou.
  2. Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, opepříme a osolíme.
  3. V rozehřáté pánvi necháme zesklovatět nakrájebnou slaninu a přendáme ji do misky. K vypečenému tuku přilijeme olej a na něm lehce osmahneme nakrájenou cibuli. Pak přidáme proužky masa a za stálého míchání opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, dáme zpět slaninu, přidáme nakrájený česnek a majoránku, vše podlijeme vínem. Zmírníme oheň a přikryté dusíme pomalu doměkka. Měkké maso vyjmeme z pánve a v misce dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby.
  4. Do šťávy v pánvi za stálého míchání přilijeme smetanu s moukou a vaříme, až vznikne smetanově krémová, ale ne příliš hustá omáčka. Na servírovací talíře dáme porce masa, které omáčkou přelijeme.