Hovězí maso se smetanovou omáčkou
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Majoránka |
1 špetka |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 16% (pochoutková) |
2.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
1 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Smetanu v misce metlou smícháme s moukou.
- Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, opepříme a osolíme.
- V rozehřáté pánvi necháme zesklovatět nakrájebnou slaninu a přendáme ji do misky. K vypečenému tuku přilijeme olej a na něm lehce osmahneme nakrájenou cibuli. Pak přidáme proužky masa a za stálého míchání opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, dáme zpět slaninu, přidáme nakrájený česnek a majoránku, vše podlijeme vínem. Zmírníme oheň a přikryté dusíme pomalu doměkka. Měkké maso vyjmeme z pánve a v misce dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby.
- Do šťávy v pánvi za stálého míchání přilijeme smetanu s moukou a vaříme, až vznikne smetanově krémová, ale ne příliš hustá omáčka. Na servírovací talíře dáme porce masa, které omáčkou přelijeme.