Pečené lilky plněné rajčaty a cibulí

Ingredience


Lilek 6 ks
Sůl 2 kávová lžička
Česnek 3 stroužek
Cibule 400 g
Libeček 1 polévková lžíce
Olej olivový 1.5 dl
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1.5 polévková lžíce
Rajčata 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Sůl bylinková 0.5 kávová lžička
Sýr balkánský 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky omyjeme, osušíme a částečně oloupeme tak, že oloupeme po celé délce jen několik proužků slupky. Lilky uprostřed nakrojíme, odložíme je do mísy a osolíme je. Necháme je "vypotit" 15 minut. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou a vymačkáme z nich vodu.
  2. V pánvi na rozpáleném oleji (1,5 dl) lilky krátce orestujeme z každé strany do zlatohněda. Vyjmeme je z pánve, rozkrojíme je v polovině a dužinu vydlabeme tak, že necháme asi 1 cm dužiny se slupkou neporušenou, abychom pak lilky mohli naplnit.
  3. Polovinu omytých rajčat pokrájíme na kostičky. Druhou polovinu nakrájíme na měsíčky a odložíme je do mísy. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Nať petrželky a libečku omyjeme a drobně pokrájíme.
  4. V pánvi na zbývajícím oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájená rajčata, promícháme s česnekem, solí (1 lžičky) a pepřem. Vše krátce osmažíme a promícháme s rozmačkanou dužinou lilků, bylinkami a sýrem pokrájeným na malé kostičky. Směsí naplníme lilky. Položíme je na plech vytřený 2 lžícemi slunečnicového oleje. Lilky pokryjeme měsíčky rajčat, ochutíme je čerstvě pomletým pepřem 4 barev, bylinkovou solí a dáme je do předem vyhřáté trouby zapéct. Přilijeme šťávu z pánve, která nám zůstala po rajčatech. Plech s lilky překryjeme alobalem a pečeme při 160°C přibližně 25-30 minut.
  5. Lilky rozdělíme na talíře, polijeme je výpekem a hned servírujeme.