Pečené lilky plněné rajčaty a cibulí
Ingredience
Lilek |
6 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
400 g |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
1.5 dl |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1.5 polévková lžíce |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sůl bylinková |
0.5 kávová lžička |
Sýr balkánský |
150 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Lilky omyjeme, osušíme a částečně oloupeme tak, že oloupeme po celé délce jen několik proužků slupky. Lilky uprostřed nakrojíme, odložíme je do mísy a osolíme je. Necháme je "vypotit" 15 minut. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou a vymačkáme z nich vodu.
- V pánvi na rozpáleném oleji (1,5 dl) lilky krátce orestujeme z každé strany do zlatohněda. Vyjmeme je z pánve, rozkrojíme je v polovině a dužinu vydlabeme tak, že necháme asi 1 cm dužiny se slupkou neporušenou, abychom pak lilky mohli naplnit.
- Polovinu omytých rajčat pokrájíme na kostičky. Druhou polovinu nakrájíme na měsíčky a odložíme je do mísy. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Nať petrželky a libečku omyjeme a drobně pokrájíme.
- V pánvi na zbývajícím oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájená rajčata, promícháme s česnekem, solí (1 lžičky) a pepřem. Vše krátce osmažíme a promícháme s rozmačkanou dužinou lilků, bylinkami a sýrem pokrájeným na malé kostičky. Směsí naplníme lilky. Položíme je na plech vytřený 2 lžícemi slunečnicového oleje. Lilky pokryjeme měsíčky rajčat, ochutíme je čerstvě pomletým pepřem 4 barev, bylinkovou solí a dáme je do předem vyhřáté trouby zapéct. Přilijeme šťávu z pánve, která nám zůstala po rajčatech. Plech s lilky překryjeme alobalem a pečeme při 160°C přibližně 25-30 minut.
- Lilky rozdělíme na talíře, polijeme je výpekem a hned servírujeme.