Šumavská hovězí pečeně
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hovězí roštěnka vys. peč. |
600 g |
Masox |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Párky jemné |
150 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
2.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 dl |
Žampiony čerstvé |
150 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Sýr a párky nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vejce metlou rozšleháme v misce. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
- V pánvi rozehřejeme část oleje, na něm krátce podusíme nakrájené žampiony. Za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce, opepříme, osolíme a mícháme, až zcela ztuhnou.
- Hovězí maso omyjeme a osušíme, prořízneme do něj kapsu a tu naplníme směsí žampionů a vajec, nakrájeného sýra a párků. Kapsu proti rozevření zajistíme párátky nebo grilovacími jehlami.
- V zapékací míse nebo pekáči rozehřejeme zbylý tuk, maso na něm prudce opečeme ze všech stran a vyjmeme ho.
- Na oleji po pečení masa osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní rajčatový protlak, promícháme a po chvíli přilijeme část vývaru z Masoxu. Maso vrátíme zpět do pánve a dusíme na mírném ohni doměkka. Během dušení maso občas obracíme, poléváme vypečenou šťávou a v případě potřeby podléváme masoxovým vývarem. Když maso začne měknout, odkryjeme pokličku a maso dopečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia. Měkké upečené maso s kůrčičkou vyndáme z pekáče a naporcujeme.
- Do šťávy přimícháme smetanu s moukou a důkladně ji provaříme. Pak do omáčky vložíme porce masa a necháme vše prohřát.