Mandlové sušenky řecké

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 140 g
Cukr vanilka 20 g
Hřebíček 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mandle loupané 150 g
Máslo čerstvé 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 800 g
Tresť vanilková 40 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo nakrájíme na kousky a v pánvičce nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme. Necháme vychladnout, ale ne ztuhnout.
  2. Do misky vysypeme cukr, přilijeme máslo a vyšleháme na hladký krém. Přidáme vanilkovou tresť a mandle, pěnu zamícháme. Potom přimícháme žloutek, zamícháme, postupně přisypáváme cukr krupici, kypřící prášek a vanilkový cukr. Rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a na 30 minut dáme do lednice.
  3. Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta bereme menší množství a tvarujeme z něho půlměsíčky silné 2 cm a dlouhé 7 cm. Pokládáme je na plech, do středu každého půlměsíčku vpíchneme 1 ks hřebíčku. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, kde je pečeme přibližně 20 minut.
  4. Plech vytáhneme z trouby, sušenky necháme mírně vychladnout. Do misky prosejeme cukr moučku a upečené sušenky v něm obalíme. Naskládáme na dezertní talíř a nabízíme.