Řecká baklava
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
200 g |
Listové těsto |
700 g |
Máslo čerstvé |
300 g |
Ořechy vlašské |
500 g |
Skořice mletá |
20 g |
Cukr krupice |
800 g |
Cukr skořicový |
20 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
Skořice mletá |
30 g |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Náplň: Do misky vysypeme cukr, skořicí a pomleté ořechy, pokapeme vymačkanou citrónovou šťávou, vše dobře promícháme a rozdělíme na tři části. V pánvičce rozpustíme máslo, kterým vymažeme plech.
- Sirup: Do kastrůlku dáme cukr, vodu, skořici, skořicový cukr, med, vymačkanou pomerančovou šťávu a na mírném ohni uvaříme hustější sirup.
- Plech vyložíme prvním plátem listového těsta, potřeme ho rozpuštěným máslem, na které položíme první část náplně, na ni listové těsto, potřeme ho máslem a tak pokračujeme do skončení náplně a každý plát listového těsta potíráme máslem. Poslední vrchní plát těsta potřeme máslem, pokapeme vodou, nařízneme na tři díly po délce. Připravený plech s baklavou dáme do předehřáté trouby, kde ji pečeme při 200stupňové teplotě 150 minut.
- Upečenou baklavu vytáhneme z trouby, přelijeme připraveným sirupem, necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce.