Jarní hrnec se smrži a olivami
Ingredience
Bujón houbový |
0.75 dl |
Česnek |
4 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chléb celozrnný žitný |
4 krajíc |
Cibulka jarní |
4 ks |
Cukr krupice |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Olivy černé |
300 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1.5 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
3 polévková lžíce |
Sherry brandy |
0.75 dl |
Smrže čerstvé |
200 g |
Sůl mořská |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé smrže očistíme, omyjeme a osušíme. Nakládané černé olivy scedíme a necháme okapat. Jarní cibulku a česnek očistíme, cibulku pokrájíme na kroužky, česnek drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 3 lžíce konzervovaných rajčat dáme do misky, ochutíme je 2 špetkami cukru, špetkou mořské soli, pepřem a rozmixujeme je na pyré.
- V pánvi rozpálíme olej s máslem, na něm krátce (1-1.5 minuty) restujeme smrže. Přidáme k nim cibulku s česnekem, promícháme a restujeme asi 1-2 minuty. Přimícháme olivy, přidáme celou chilli papričku a smažíme 1 minutu. Přilijeme houbový bujón, Sherry brandy a pomalu vaříme asi 5 minut, než se nám odpaří tekutina. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, chilli vyjmeme, přimícháme petrželku a servírujeme.
- Ke smržům s olivami podáváme žitný chléb.