Jarní hrnec se smrži a olivami

Ingredience


Bujón houbový 0.75 dl
Česnek 4 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chléb celozrnný žitný 4 krajíc
Cibulka jarní 4 ks
Cukr krupice 2 špetka
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej olivový 5 polévková lžíce
Olivy černé 300 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1.5 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 3 polévková lžíce
Sherry brandy 0.75 dl
Smrže čerstvé 200 g
Sůl mořská 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé smrže očistíme, omyjeme a osušíme. Nakládané černé olivy scedíme a necháme okapat. Jarní cibulku a česnek očistíme, cibulku pokrájíme na kroužky, česnek drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. 3 lžíce konzervovaných rajčat dáme do misky, ochutíme je 2 špetkami cukru, špetkou mořské soli, pepřem a rozmixujeme je na pyré.
  3. V pánvi rozpálíme olej s máslem, na něm krátce (1-1.5 minuty) restujeme smrže. Přidáme k nim cibulku s česnekem, promícháme a restujeme asi 1-2 minuty. Přimícháme olivy, přidáme celou chilli papričku a smažíme 1 minutu. Přilijeme houbový bujón, Sherry brandy a pomalu vaříme asi 5 minut, než se nám odpaří tekutina. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, chilli vyjmeme, přimícháme petrželku a servírujeme.
  4. Ke smržům s olivami podáváme žitný chléb.