Česneková majonéza podle Ramsaye

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Hořčice v prášku 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 100 ml
Ocet vinný 1 kávová lžička
Olej arašídový (podzemnicový) 300 ml
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané stroužky česneku opatrně zahříváme v mléce, až změknou. Česnek pak prolisujeme sítem do misky se dvěma žloutky z vajec od slepic z volného chovu, mléko odložíme stranou.
  2. Ke žloutkům s česnekem přilijeme bílý vinný ocet, přidáme sůl, pepř, práškovou anglickou hořčici a několik minut šleháme. Po kapkách potom všleháváme olej a přilijeme trochu mléka tak, aby se olej ze směsi neodděloval.
  3. Majonézu podle chuti osolíme mořskou solí, okořeníme čerstvě mletým pepřem a prolisujeme jemným sítem.
  4. Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.
  5. Je to výtečná příloha ke kuřecímu masu, korýšům, nebo hranolkům.