Česneková majonéza podle Ramsaye
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Hořčice v prášku |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
100 ml |
Ocet vinný |
1 kávová lžička |
Olej arašídový (podzemnicový) |
300 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané stroužky česneku opatrně zahříváme v mléce, až změknou. Česnek pak prolisujeme sítem do misky se dvěma žloutky z vajec od slepic z volného chovu, mléko odložíme stranou.
- Ke žloutkům s česnekem přilijeme bílý vinný ocet, přidáme sůl, pepř, práškovou anglickou hořčici a několik minut šleháme. Po kapkách potom všleháváme olej a přilijeme trochu mléka tak, aby se olej ze směsi neodděloval.
- Majonézu podle chuti osolíme mořskou solí, okořeníme čerstvě mletým pepřem a prolisujeme jemným sítem.
- Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.
- Je to výtečná příloha ke kuřecímu masu, korýšům, nebo hranolkům.