Pikantní houbový salát

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 40 ml
Hrozinky 50 g
Koriandr čerstvý 5 g
Olej olivový 80 ml
Pepř černý mletý 4 g
Petržel kudrnka 10 g
Petržel - nať 10 g
Protlak rajčatový 30 ml
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 10 g
Tymián čerstvý 10 g
Víno bílé 3 dl
Žampiony čerstvé 600 g
Chřest bílý 250 g
Cibulka jarní 150 g
Hrášek 200 g
Květák 200 g
Máta 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrozinky sultánky zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut namáčet.
  2. Na velké pánvi rozpálíme olej a osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme koriandr, sůl, pepř a opékáme ještě 2 minuty. Zalijeme vínem, vložíme pytlíček s kořením a povaříme, dokud se tekutina zpoloviny nevypaří. Přidáme rozpůlené žampiony, citronovou šťávu, zakryjeme a na mírném ohni podusíme 5 minut.
  3. Sterilovaná rajčata rozmixujeme, z pánve vyjmeme žampiony a na sítu necháme vykapat, do pánve vlijeme rozmixovaná rajčata. Přidáme ještě protlak a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstraníme pytlík s kořením, vrátíme žampiony, přidáme slité hrozinky a prohřejeme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout přes noc v lednici.
  4. Před podáváním necháme půl hodiny v pokojové teplotě a zatím uvaříme zeleninu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme hrášek, jarní cibulku, špičky chřestu a nejmenší růžičky květáku. Vše povaříme 2 minuty. Slijeme, ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.
  5. V míse zalijeme zeleninu vinným octem a olejem a vmícháme houbovou směs. Podáváme ozdobené nasekanou mátou.