Pikantní houbový salát
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
40 ml |
Hrozinky |
50 g |
Koriandr čerstvý |
5 g |
Olej olivový |
80 ml |
Pepř černý mletý |
4 g |
Petržel kudrnka |
10 g |
Petržel - nať |
10 g |
Protlak rajčatový |
30 ml |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
10 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Víno bílé |
3 dl |
Žampiony čerstvé |
600 g |
Chřest bílý |
250 g |
Cibulka jarní |
150 g |
Hrášek |
200 g |
Květák |
200 g |
Máta |
40 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hrozinky sultánky zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut namáčet.
- Na velké pánvi rozpálíme olej a osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme koriandr, sůl, pepř a opékáme ještě 2 minuty. Zalijeme vínem, vložíme pytlíček s kořením a povaříme, dokud se tekutina zpoloviny nevypaří. Přidáme rozpůlené žampiony, citronovou šťávu, zakryjeme a na mírném ohni podusíme 5 minut.
- Sterilovaná rajčata rozmixujeme, z pánve vyjmeme žampiony a na sítu necháme vykapat, do pánve vlijeme rozmixovaná rajčata. Přidáme ještě protlak a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstraníme pytlík s kořením, vrátíme žampiony, přidáme slité hrozinky a prohřejeme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout přes noc v lednici.
- Před podáváním necháme půl hodiny v pokojové teplotě a zatím uvaříme zeleninu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme hrášek, jarní cibulku, špičky chřestu a nejmenší růžičky květáku. Vše povaříme 2 minuty. Slijeme, ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.
- V míse zalijeme zeleninu vinným octem a olejem a vmícháme houbovou směs. Podáváme ozdobené nasekanou mátou.