Zapečené sledě

Ingredience


Sleď čerstvý 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Citronová šťáva 1 dl
Kopr čerstvý 30 g
Sardelová očka 200 g
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 60 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 30 g
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Strouhanka 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sledě očistíme, vykucháme, dobře omyjeme a osolíme. Plátky sleďů položíme kůží dolů. Do každého sledě položíme sardelové očko, trochu nasekaného kopru, pokapeme citronovou šťávou a sledě svineme do závitku.
  2. Sleďové závitky naskládáme do zapékací mísy, povrch opět zakapeme vymačkanou citronovou šťávou, posypeme pepřem, polijeme rozpuštěným máslem, zalijeme smetanou a nakonec posypeme strouhankou. Mísu vložíme do nahřáté trouby, kde zapékáme přibližně 20-25 minut. Těsně před dopečením sledě posypeme nasekanou petrželovou natí.
  3. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, sledě přiklopíme na 5 minut a potom porce rozdělíme na talíře.