Zapečené sledě
Ingredience
Sleď čerstvý |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
1 dl |
Kopr čerstvý |
30 g |
Sardelová očka |
200 g |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
30 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Strouhanka |
50 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Sledě očistíme, vykucháme, dobře omyjeme a osolíme. Plátky sleďů položíme kůží dolů. Do každého sledě položíme sardelové očko, trochu nasekaného kopru, pokapeme citronovou šťávou a sledě svineme do závitku.
- Sleďové závitky naskládáme do zapékací mísy, povrch opět zakapeme vymačkanou citronovou šťávou, posypeme pepřem, polijeme rozpuštěným máslem, zalijeme smetanou a nakonec posypeme strouhankou. Mísu vložíme do nahřáté trouby, kde zapékáme přibližně 20-25 minut. Těsně před dopečením sledě posypeme nasekanou petrželovou natí.
- Zapékací mísu vytáhneme z trouby, sledě přiklopíme na 5 minut a potom porce rozdělíme na talíře.