Telecí řízky zapečené s žampionovou rýží
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Okurky nakládané |
2 ks |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
100 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Šunka dušená |
50 g |
Telecí kýta |
800 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampiony opláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Nakládané okurky nakrájíme na malé kousky. Maso rozkrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme moukou.
- Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody. V malé pánvi rozehřejeme trochu másla, na něm podusíme jemně nakrájené žampiony doměkka a smícháme je s uvařenou rýží.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm prudce osmahneme připravené řízky, zmírníme oheň a dopečeme je doměkka. Potom maso vyndáme a uschováme v teple. Z pánve slijeme olej, přidáme do ní část másla, nakrájenou cibuli a okurky, zalijeme smetanou. Vše promícháme a chvíli dusíme. Zbylé máslo rozehřejeme v pánvi a podusíme na něm žampiony, nakrájené na plátky.
- Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozprostřeme uvařenou rýži smíchanou s žampiony. Na ni rozložíme upečené řízky a na ně plátky srolované šunky, naplněné plátky žampionů. Zalijeme smetanovou šťávou a zapečeme v troubě, předehřáté na 200°C.