Telecí řízky zapečené s žampionovou rýží

Ingredience


Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Okurky nakládané 2 ks
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 100 g
Smetana 12% (konzumní) 2.5 dl
Sůl 1 špetka
Šunka dušená 50 g
Telecí kýta 800 g
Voda pitná 1.5 l
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampiony opláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Nakládané okurky nakrájíme na malé kousky. Maso rozkrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme moukou.
  2. Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody. V malé pánvi rozehřejeme trochu másla, na něm podusíme jemně nakrájené žampiony doměkka a smícháme je s uvařenou rýží.
  3. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm prudce osmahneme připravené řízky, zmírníme oheň a dopečeme je doměkka. Potom maso vyndáme a uschováme v teple. Z pánve slijeme olej, přidáme do ní část másla, nakrájenou cibuli a okurky, zalijeme smetanou. Vše promícháme a chvíli dusíme. Zbylé máslo rozehřejeme v pánvi a podusíme na něm žampiony, nakrájené na plátky.
  4. Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozprostřeme uvařenou rýži smíchanou s žampiony. Na ni rozložíme upečené řízky a na ně plátky srolované šunky, naplněné plátky žampionů. Zalijeme smetanovou šťávou a zapečeme v troubě, předehřáté na 200°C.