Ostrý hovězí špíz

Ingredience


Chilli koření mleté 1 špetka
Cibule 1 ks
Hovězí maso zadní 750 g
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 200 g
Kečup 2 polévková lžíce
Klobása uzená 250 g
Máslo čerstvé 5 g
Olej olivový 5 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 200 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Hrášek slijeme a necháme v sítu okapat. Klobásu nakrájíme na kolečka. Rýži uvaříme doměkka v dostatečném množství osolené vody.
  2. Hovězí maso nakrájíme na plátky, opepříme, osolíme a střídavě s kolečky klobásy napichujeme na grilovací jehly nebo dřevěné špejle.
  3. Ve zapékací míse rozpálíme olej, na něm špízy s masem opečeme prudce ze všech stran, a poté dáme doměkka dusit do trouby, předehřáté na 200°C. V případě potřeby podléváme vývarem, občas během dušení obracíme a poléváme vypečenou šťávou.
  4. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm zpěníme nakrájenou cibuli, ke které přidáme chilli koření. Potom přisypeme nakrájenou papriku a hrášek, přidáme kečup a necháme přikryté dusit. Když je paprika měkká, přimícháme uvařenou rýži a prohřejeme.
  5. Rýži rozdělíme na porce na talíře a přidáme k nim upečené maso na jehle.