Rajčata s fazolí a piniovými oříšky

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Fazole bílé sterilované 200 g
Majoránka 2 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Oříšky piniové 60 g
Rajčata 8 ks
Strouhanka 100 g
Sůl 3 špetka
Olej chilli 4 polévková lžíce
Strouhanka 100 g
Sýr Gorgonzola 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velká zralá keříčková rajčata omyjeme a osušíme. Ostrým nožem jim odřízneme vršky, odstraníme okolí stopek a vršky pokrájíme nadrobno. Rajčata pomocí lžíce vydlabeme a dužinu prolisujeme do misky přes síto, aby byla bez semínek. Očistíme česnek a prolisujeme jej k dužině rajčat.
  2. Sterilované bílé fazole slijeme z nálevu a necháme okapat. V teflonové pánvi opražíme nasucho piniové oříšky, které spolu s fazolemi přidáme do misky k pokrájeným vrškům a dužině rajčat. Směs ochutíme solí, pepřem, promícháme s majoránkou a 100 g strouhanky. Směsí naplníme rajčata asi do 2/3.
  3. V misce promícháme nastrouhaný sýr se 100 g strouhanky. Lžičkou směs navršíme na rajčata, poskládáme je do zapékací misky, kterou jsme vymazali olejem.
  4. Rajčata pokapeme pikantním olivovým olejem (2 lžíce) a dáme je do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 180°C přibližně 20 minut. Když má strouhanka zlatohnědou barvu, rajčata vyjmeme a ihned podáváme.