Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou
Ingredience
Artyčoky |
4 ks |
Citronová šťáva |
1.5 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 kávová lžička |
Hořčice |
1 polévková lžíce |
Kapary |
1 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Ocet vinný |
6 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Meduňka |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Zakysaná smetana |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.
- Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.
- Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.
- Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.
- Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.
- Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.
- Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.
- Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.