Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou

Ingredience


Artyčoky 4 ks
Citronová šťáva 1.5 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Bazalka 0.5 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 kávová lžička
Hořčice 1 polévková lžíce
Kapary 1 polévková lžíce
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Med včelí 1 polévková lžíce
Ocet vinný 6 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 0.5 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Meduňka 1 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Zakysaná smetana 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.
  2. Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.
  3. Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.
  4. Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.
  5. Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.
  6. Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.
  7. Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.
  8. Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.