Pilaf ze skopového masa s mrkví
Ingredience
Cibule |
4 ks |
Houby čerstvé |
150 g |
Masox |
1 ks |
Mrkev kořen |
4 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
250 g |
Skopová kýta |
750 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Eidam cihla 40% |
100 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Houby opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Rýži propláchneme. Sýr nastrouháme najemno. Masox rozmícháme v hrnku v 1 decilitru vody a necháme na ohni přejít varem. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme.
- Ve velké pánvi na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso a prudce za stálého míchání opečeme ze všech stran. Pak podlijeme trochou vývaru z Masoxu, zmírníme oheň a přikryté pokličkou dusíme téměř doměkka.
- V hrnci doměkka podusíme v osolené vodě rýži. V další malé pánvi na másle podusíme nakrájenou mrkev a houby.
- Zapékací mísu vymastíme olejem, na dno rozprostřeme dušené měkké maso, na něj vrstvu mrkve a hub a navrch dáme rýži. Zalijeme zbylým vývarem a krátce zapečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů.
- Při servírování dáváme na talíře kopečky, které vytvoříme naběračkou namočenou v horké vodě. Posypeme je nastrouhaným sýrem.