Zapékané žampiony po francouzsku
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chléb konzumní |
1 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 dl |
Klobása Dunajská |
350 g |
Máslo čerstvé |
5 g |
Masox |
1 ks |
Olej olivový |
2 dl |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Eidam cihla 40% |
100 g |
Tymián sušený |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2.5 dl |
Žampiony čerstvé |
800 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- žampiony omyjeme a necháme okapat. Pak oddělíme nožičky od kloboučků a nožičky nakrájíme na plátky. Kloboučky dáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a polovinou oleje, promícháme a necháme v chladnu 30 minut uležet.
- Masox v hrnku rozmícháme s vodou, rozdrobíme do něj krajíc chleba a necháme na ohni přejít varem. Sýr nastrouháme najemno. Vejce v misce rozšleháme, mírně je osolíme a přimícháme k nim nastrouhaný sýr.
- Česnek a cibule nakrájíme nadrobno. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na proužky, klobásu rozkrájíme na tenká kolečka.
- V pánvi rozehřejeme zbylý olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a potom přidáme kolečka klobásy, nakrájený česnek, petrželovou nať a tymián. Vše důkladně promícháme a chvilí ještě smažíme. Ke směsi v pánvi přidáme nakrájené nožičky žampionů, zalijeme vývarem s chlebem, opepříme, osolíme a 5 minut za stálého míchání vaříme.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme proužky slaniny a potom vkládáme postupně část směsi z pánve a na ni marinované hlavičky žampionů. Poslední horní vrstva musí být z hlaviček hub. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky se sýrem a zapékáme v troubě předehřáté na 200 stupňů, až vajíčka ztuhnou.
- Nejvhodnější přílohou jsou topinky.