Zapékané žampiony po francouzsku

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Česnek 2 stroužek
Chléb konzumní 1 krajíc
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 dl
Klobása Dunajská 350 g
Máslo čerstvé 5 g
Masox 1 ks
Olej olivový 2 dl
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 hrst
Sůl 1 špetka
Sýr Eidam cihla 40% 100 g
Tymián sušený 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2.5 dl
Žampiony čerstvé 800 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. žampiony omyjeme a necháme okapat. Pak oddělíme nožičky od kloboučků a nožičky nakrájíme na plátky. Kloboučky dáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a polovinou oleje, promícháme a necháme v chladnu 30 minut uležet.
  2. Masox v hrnku rozmícháme s vodou, rozdrobíme do něj krajíc chleba a necháme na ohni přejít varem. Sýr nastrouháme najemno. Vejce v misce rozšleháme, mírně je osolíme a přimícháme k nim nastrouhaný sýr.
  3. Česnek a cibule nakrájíme nadrobno. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na proužky, klobásu rozkrájíme na tenká kolečka.
  4. V pánvi rozehřejeme zbylý olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a potom přidáme kolečka klobásy, nakrájený česnek, petrželovou nať a tymián. Vše důkladně promícháme a chvilí ještě smažíme. Ke směsi v pánvi přidáme nakrájené nožičky žampionů, zalijeme vývarem s chlebem, opepříme, osolíme a 5 minut za stálého míchání vaříme.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme proužky slaniny a potom vkládáme postupně část směsi z pánve a na ni marinované hlavičky žampionů. Poslední horní vrstva musí být z hlaviček hub. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky se sýrem a zapékáme v troubě předehřáté na 200 stupňů, až vajíčka ztuhnou.
  6. Nejvhodnější přílohou jsou topinky.