Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
10 ks |
Pórek |
1 ks |
Rybí kosti |
2 kg |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Vanilkový lusk |
2 ks |
Víno bílé |
300 ml |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na kusy pokrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, citron rozkrájíme na kolečka.
- Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.