Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Fenykl sladký - hlíza 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 10 ks
Pórek 1 ks
Rybí kosti 2 kg
Tymián čerstvý 1 ks
Vanilkový lusk 2 ks
Víno bílé 300 ml
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na kusy pokrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, citron rozkrájíme na kolečka.
  2. Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.