Kuřecí vývar s bílým vínem podle Ramsaye
Ingredience
Celer řapíkatý |
4 ks |
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Kuřecí skelety |
3 kg |
Mrkev kořen |
3 ks |
Pórek |
2 ks |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
300 ml |
Voda pitná |
5 l |
Vodnice nakládaná |
8 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 240 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Kuřecí skelety rozdělíme na menší kusy, nahrubo pokrájíme 3 cibule, 2 pórky, 3 velké mrkve a 4 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 6 neoloupaných stroužků česneku a rozčtvrtíme 8 velkých vodnic.
- Ve velkém hrnci zalijeme skelety studenou vodou a vodu uvedeme do varu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme. Přidáme zeleninu kromě vodnice, víno, sůl a snítku čerstvého tymiánu a na mírném ohni vaříme 3 hodiny. Pak přidáme vodnici, ještě hodinu vaříme, hrnec odstavíme a vychladlý vývar přecedíme.
- Vývar je vhodný na podlévání ryb i pečení, jako základ dušených pokrmů, polévek i k vaření kuřat. V chladničce můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce 1 měsíc.