Kuřecí vývar s bílým vínem podle Ramsaye

Ingredience


Celer řapíkatý 4 ks
Česnek 6 stroužek
Cibule 3 ks
Kuřecí skelety 3 kg
Mrkev kořen 3 ks
Pórek 2 ks
Sůl 1 polévková lžíce
Víno bílé 300 ml
Voda pitná 5 l
Vodnice nakládaná 8 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí skelety rozdělíme na menší kusy, nahrubo pokrájíme 3 cibule, 2 pórky, 3 velké mrkve a 4 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 6 neoloupaných stroužků česneku a rozčtvrtíme 8 velkých vodnic.
  2. Ve velkém hrnci zalijeme skelety studenou vodou a vodu uvedeme do varu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme. Přidáme zeleninu kromě vodnice, víno, sůl a snítku čerstvého tymiánu a na mírném ohni vaříme 3 hodiny. Pak přidáme vodnici, ještě hodinu vaříme, hrnec odstavíme a vychladlý vývar přecedíme.
  3. Vývar je vhodný na podlévání ryb i pečení, jako základ dušených pokrmů, polévek i k vaření kuřat. V chladničce můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce 1 měsíc.