Ďábelská omáčka podle Ramsaye

Ingredience


Ocet vinný 2 polévková lžíce
Pepř cayenský 3 špetka
Šalotka 20 g
Víno bílé 280 ml
Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Kuřecí skelety 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 650 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve velkém rendlíku vaříme víno a bílý vinný ocet s nakrájenou šalotkou. Když se objem tekutiny zmenší na třetinu, přilijeme 200 ml hnědého kuřecího vývaru (pozor, přidaný recept je na 5 l) a svaříme vše na konzistenci omáčky. Odstavíme, podle chuti osolíme a okořeníme cayenským pepřem.
  2. Omáčka je vhodná k hovězí i vepřové pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.
  3. Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
  4. Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
  5. Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
  6. Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
  7. Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.