Klasické bazalkové pesto podle Ramsaye
Ingredience
Bazalka |
70 g |
Česnek |
3 stroužek |
Olej olivový |
125 ml |
Oříšky piniové |
50 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na pánvi opražíme piniové oříšky a po vychladnutí je vsypeme do mixéru. Přidáme oloupaný česnek, bazalkové lístky, na kousky pokrájený sýr parmezán a krátce vše rozmixujeme. Při zapnutém mixéru pak pomalu přiléváme olej, podle chuti osolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem. Hotovou omáčku přendáme do vhodné nádobky, přikryjeme a uložíme do chladničky, ve které vydrží 5 dnů.
- Pesto je výbornou přílohou k rybám, vložkou do těstovin a některých polévek.