Klasické bazalkové pesto podle Ramsaye

Ingredience


Bazalka 70 g
Česnek 3 stroužek
Olej olivový 125 ml
Oříšky piniové 50 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pánvi opražíme piniové oříšky a po vychladnutí je vsypeme do mixéru. Přidáme oloupaný česnek, bazalkové lístky, na kousky pokrájený sýr parmezán a krátce vše rozmixujeme. Při zapnutém mixéru pak pomalu přiléváme olej, podle chuti osolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem. Hotovou omáčku přendáme do vhodné nádobky, přikryjeme a uložíme do chladničky, ve které vydrží 5 dnů.
  2. Pesto je výbornou přílohou k rybám, vložkou do těstovin a některých polévek.