Salát Cézar podle Ramsaye

Ingredience


Ančovička - filety 250 g
Česnek 2 stroužek
Ciabatta 4 krajíc
Citronová šťáva 5 polévková lžíce
Hořčice Dijonská 1 polévková lžíce
Olej olivový 560 ml
Pancetta 350 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Salát ledový 1 ks
Sirup javorový 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 40 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 10 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve uvaříme 4 ztracená vejce. Vaříme je 3-4 minuty, uvařená prudce ochladíme v ledové vodě, mírně vychladlá odložíme na ubrousek a přikryjeme potravinářskou folií.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme plátky slaniny pancetta a přikryjeme je dalším pečicím papírem. Navrch položíme těžký plech na pečení, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pancettu upečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby, odkryjeme a upečené slaninové plátky potřeme javorovým sirupem.
  3. Dále připravíme zálivku: do mixeru rozklepneme 3 vejce, přidáme 25 g nastrouhaného parmezánu, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 malé oloupané stroužky česneku, 5 ančoviček a 5 lžic citronové šťávy, vše rozmixujeme. Když je směs hladká, začneme pomalu přidávat 560 ml olivového oleje. Zálivku zředíme trochou horké vody a je-li potřeba, tak přisolíme. Jeden očištěný ledový salát rozkrojíme podél, každou část ještě na 4 díly a přendáme do široké misky, ve které salátové dílky opatrně obalíme zálivkou. Ze 100 g sýru parmezán vytvoříme hoblinky.
  4. Vezmeme 4 krajíce chleba ciabatta, pokapeme olejem, pod grilem je opečeme a rozdělíme na 4 talíře.
  5. Nakonec ve vařící vodě po dobu 2 minut ohřejeme ztracená vejce.
  6. Kolem opečených krajíců rozložíme salát obalený zálivkou, na každý krajíc pak položíme jedno osolené a opepřené ztracené vejce. Navrch každého talíře upravíme plátky opečené slaniny, 4 ančovičky a parmazánové hoblinky.
  7. Pokapeme zálivkou a servírujeme.