Salát Cézar podle Ramsaye
Ingredience
Ančovička - filety |
250 g |
Česnek |
2 stroužek |
Ciabatta |
4 krajíc |
Citronová šťáva |
5 polévková lžíce |
Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
560 ml |
Pancetta |
350 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Salát ledový |
1 ks |
Sirup javorový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
40 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
10 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve uvaříme 4 ztracená vejce. Vaříme je 3-4 minuty, uvařená prudce ochladíme v ledové vodě, mírně vychladlá odložíme na ubrousek a přikryjeme potravinářskou folií.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme plátky slaniny pancetta a přikryjeme je dalším pečicím papírem. Navrch položíme těžký plech na pečení, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pancettu upečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby, odkryjeme a upečené slaninové plátky potřeme javorovým sirupem.
- Dále připravíme zálivku: do mixeru rozklepneme 3 vejce, přidáme 25 g nastrouhaného parmezánu, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 malé oloupané stroužky česneku, 5 ančoviček a 5 lžic citronové šťávy, vše rozmixujeme. Když je směs hladká, začneme pomalu přidávat 560 ml olivového oleje. Zálivku zředíme trochou horké vody a je-li potřeba, tak přisolíme. Jeden očištěný ledový salát rozkrojíme podél, každou část ještě na 4 díly a přendáme do široké misky, ve které salátové dílky opatrně obalíme zálivkou. Ze 100 g sýru parmezán vytvoříme hoblinky.
- Vezmeme 4 krajíce chleba ciabatta, pokapeme olejem, pod grilem je opečeme a rozdělíme na 4 talíře.
- Nakonec ve vařící vodě po dobu 2 minut ohřejeme ztracená vejce.
- Kolem opečených krajíců rozložíme salát obalený zálivkou, na každý krajíc pak položíme jedno osolené a opepřené ztracené vejce. Navrch každého talíře upravíme plátky opečené slaniny, 4 ančovičky a parmazánové hoblinky.
- Pokapeme zálivkou a servírujeme.