Uzenky s čočkou a zeleninou
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
350 g |
Klobása uzená |
500 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel kudrnka |
40 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
9 g |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V rendlíku rozehřejeme olej a osmažíme do zlatova slaninu, nakrájenou na kostičky. Přidáme cibuli, mrkev a bobkový list, opékáme 5 minut, až cibule začne měknout. Zatím propláchneme a scedíme čočku, přidáme ji do rendlíku, zalijeme vodou tak, aby byla čočka potopená, zakryjeme, vaříme na mírném ohni 30 minut. Všechna tekutina musí být vyvařená.
- Na pánvi zatím rozpálíme máslo, přidáme nakrájený česnek, chvíli orestujeme a vložíme uzenky. Za občasného otáčení opékáme přibližně 5 minut do zlatova. Zalijeme vínem, na mírném ohni povaříme 15 minut. Uzenky přidáme k čočce včetně vypečené šťávy, promícháme, osolíme, opepříme a dokonale prohřejeme. Podáváme v miskách posypané nasekanou petrželkou.