Uzenky s čočkou a zeleninou

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Čočka jedlá 350 g
Klobása uzená 500 g
Máslo čerstvé 30 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel kudrnka 40 g
Slanina vepřová 150 g
Sůl 9 g
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V rendlíku rozehřejeme olej a osmažíme do zlatova slaninu, nakrájenou na kostičky. Přidáme cibuli, mrkev a bobkový list, opékáme 5 minut, až cibule začne měknout. Zatím propláchneme a scedíme čočku, přidáme ji do rendlíku, zalijeme vodou tak, aby byla čočka potopená, zakryjeme, vaříme na mírném ohni 30 minut. Všechna tekutina musí být vyvařená.
  2. Na pánvi zatím rozpálíme máslo, přidáme nakrájený česnek, chvíli orestujeme a vložíme uzenky. Za občasného otáčení opékáme přibližně 5 minut do zlatova. Zalijeme vínem, na mírném ohni povaříme 15 minut. Uzenky přidáme k čočce včetně vypečené šťávy, promícháme, osolíme, opepříme a dokonale prohřejeme. Podáváme v miskách posypané nasekanou petrželkou.