Zelné závitky v pikantní omáčce

Ingredience


Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rozinky tmavé 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 5 dl
Zakysaná smetana 2 dl
Zázvor mletý 1 špetka
Zelí hlávkové bílé 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z omytého zelí odstraníme vnější listy, od vybraných větších listů odkrojíme střední žebra. Listy na závitky 5 minut namočíme do slané vody, pak je necháme okapat.
  2. Česnek i cibuli oloupeme, celer oškrábeme a omyjeme, vše nakrájíma nadrobno a v pánvi na lžíci rozehřátého oleje krátce osmažíme. Do pánve k zelenině přisypeme opláchnutou rýži, rozinky, vše zalijeme 2 dl vývaru, pod pokličkou na mírném ohni 20 minut povaříme. Vmícháme lžíci zakysané smetany, podle chuti přidáme zázvor, citronovou šťávu, pepř a sůl, znovu důkladně promícháme. Směs rozdělíme na zelné listy, zavineme.
  3. Do pánve vlijeme zbylý olej, závitky na něm krátce osmažíme ze všech stran, pak je vyjmeme a dáme vařit na 20 minut do hrnce se zbylým vývarem. Uvařené závitky opatrně vyjmeme a k hustému vývaru přimícháme rajčatový protlak i zbytek zakysané smetany. Omáčku opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě krátce povařit.