Okurky plněné ochucenou rýží
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Cibulka jarní |
5 ks |
Citronová šťáva |
0.5 dl |
Okurka salátová |
4 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
200 g |
Strouhanka |
10 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
Vývar drůbeží |
0.5 l |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Okurky důkladně omyjeme, rozpůlíme, částečně vydlabeme.
- V hrnci uvaříme v dostatečném množství osolené vody rýži - nejprve ji vaříme 20 minut přikrytou pokličkou, pak 5 minut odkrytou.
- Jarní cibulky omyjeme, nakrájíme na jemno. V míse je smícháme s rýží, vejci a strouhankou. Směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem, solí, promícháme a vložíme do vydlabaných okurek, které naskládáme do zapékací žáruvzdorné mísy. Podlijeme vývarem, přikryjeme a přikryté dusíme 30 až 40 minut v troubě, předehřáté na 180 stupňů. Následně okurky z mísy vyndáme a uložíme do tepla, do vývaru vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme bazalkou, krátce povaříme.
- Okurky podáváme přelité omáčkou, vhodnou přílohou je pečivo.