Okurky plněné ochucenou rýží

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Cibulka jarní 5 ks
Citronová šťáva 0.5 dl
Okurka salátová 4 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 200 g
Strouhanka 10 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1.5 l
Vývar drůbeží 0.5 l
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Okurky důkladně omyjeme, rozpůlíme, částečně vydlabeme.
  2. V hrnci uvaříme v dostatečném množství osolené vody rýži - nejprve ji vaříme 20 minut přikrytou pokličkou, pak 5 minut odkrytou.
  3. Jarní cibulky omyjeme, nakrájíme na jemno. V míse je smícháme s rýží, vejci a strouhankou. Směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem, solí, promícháme a vložíme do vydlabaných okurek, které naskládáme do zapékací žáruvzdorné mísy. Podlijeme vývarem, přikryjeme a přikryté dusíme 30 až 40 minut v troubě, předehřáté na 180 stupňů. Následně okurky z mísy vyndáme a uložíme do tepla, do vývaru vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme bazalkou, krátce povaříme.
  4. Okurky podáváme přelité omáčkou, vhodnou přílohou je pečivo.