Polévka z pórku s rajčaty

Ingredience


Bazalka 1 špetka
Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 1 stroužek
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 1 ks
Rajčata 5 ks
Smetana 12% (konzumní) 5 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Víno bílé 2 dl
Vývar drůbeží 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pórek omyjeme, podélně rozřízneme, nakrájíme na kousky. Celer oloupeme, omyjeme a také pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Rajčata omyjeme a krájíme na malé kousky.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, pokrájený pórek, celer a česnek na něm smažíme přibližně 10 minut. Pak přidáme rozkrájená rajčata, přilijeme vývar, víno a citronovu šťávu, polévku pod pokličkou 20 minut vaříme.
  3. Hrnec následně odstavíme z ohně, přisypeme bazalku, podle chuti opepříme, osolíme, polévku rozmixujeme, znovu na ohni přivedeme k varu, vaříme zvolna ještě 10 minut, nakonec vmícháme smetanu.
  4. Podáváme v miskách, posypané jemně nasekanou pažitkou.