Polévka z pórku s rajčaty
Ingredience
Bazalka |
1 špetka |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
5 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
5 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
2 dl |
Vývar drůbeží |
2 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Pórek omyjeme, podélně rozřízneme, nakrájíme na kousky. Celer oloupeme, omyjeme a také pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Rajčata omyjeme a krájíme na malé kousky.
- V hrnci rozehřejeme olej, pokrájený pórek, celer a česnek na něm smažíme přibližně 10 minut. Pak přidáme rozkrájená rajčata, přilijeme vývar, víno a citronovu šťávu, polévku pod pokličkou 20 minut vaříme.
- Hrnec následně odstavíme z ohně, přisypeme bazalku, podle chuti opepříme, osolíme, polévku rozmixujeme, znovu na ohni přivedeme k varu, vaříme zvolna ještě 10 minut, nakonec vmícháme smetanu.
- Podáváme v miskách, posypané jemně nasekanou pažitkou.