Crostini - domácí bílý chléb s olivovou pastou
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
22 g |
Hera |
50 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
3.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
750 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Šunka uzená |
250 g |
Sýr Oštiepok |
250 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Česnek |
4 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Olivy černé |
100 g |
Olivy zelené |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Rajčata sušená sterilovaná |
3 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Česnekové máslo |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy dáme prosátou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme k nim 1 lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když kvasnice vykynou, k mouce přidáme sůl, vejce a
- roztopené vlahé máslo s Herou. Vše promícháme, přilijeme ještě 2.5 dl mléka a těsto důkladně uhněteme. Poprášíme ho trochou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 45-60 minut.
- Mezitím si nakrájíme uzenou šunku na drobné kostičky a nastrouháme sýr. Každou ingredienci odložíme zvlášť do misek. Omyjeme petrželku s tymiánem, vodu setřepeme a drobně je posekáme.
- Ještě si připravíme olivovou pikantní pastu. Černé a zelené nakládané olivy (bez pecek) scedíme, necháme okapat a drobně je pokrájíme. Nakládaná sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a drobně pokrájíme. Očištěný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Vše dáme do jedné mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme i přidat cukr.
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 3 části. Do první části těsta zapracujeme šunku, do druhé části sýr, do třetí bylinky. Každou část těsta uhněteme do bochánku. Z bochánků vyválíme válečky stejné velikosti, zakryjeme je a necháme asi 10 minut odpočinout. Potom z nich upleteme cop, který položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho asi 15-20 minut kynout. Poté ho dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 170°C-180°C přibližně 35-40 minut. Aby se nám chléb nepřipálil, po 15 minutách pečení ho překryjeme pečícím papírem.
- Upečený chléb necháme vychladnout, poom ho nakrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme česnekové máslo s olivovým olejem a plátky opečeme z každé strany dozlatova. Horké potřeme olivovou pastou a podáváme.