Crostini - domácí bílý chléb s olivovou pastou

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 22 g
Hera 50 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 3.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 750 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Šunka uzená 250 g
Sýr Oštiepok 250 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Olivy černé 100 g
Olivy zelené 100 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Rajčata sušená sterilovaná 3 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Česnekové máslo 1 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme prosátou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme k nim 1 lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když kvasnice vykynou, k mouce přidáme sůl, vejce a
  2. roztopené vlahé máslo s Herou. Vše promícháme, přilijeme ještě 2.5 dl mléka a těsto důkladně uhněteme. Poprášíme ho trochou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 45-60 minut.
  3. Mezitím si nakrájíme uzenou šunku na drobné kostičky a nastrouháme sýr. Každou ingredienci odložíme zvlášť do misek. Omyjeme petrželku s tymiánem, vodu setřepeme a drobně je posekáme.
  4. Ještě si připravíme olivovou pikantní pastu. Černé a zelené nakládané olivy (bez pecek) scedíme, necháme okapat a drobně je pokrájíme. Nakládaná sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a drobně pokrájíme. Očištěný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Vše dáme do jedné mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme i přidat cukr.
  5. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 3 části. Do první části těsta zapracujeme šunku, do druhé části sýr, do třetí bylinky. Každou část těsta uhněteme do bochánku. Z bochánků vyválíme válečky stejné velikosti, zakryjeme je a necháme asi 10 minut odpočinout. Potom z nich upleteme cop, který položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho asi 15-20 minut kynout. Poté ho dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 170°C-180°C přibližně 35-40 minut. Aby se nám chléb nepřipálil, po 15 minutách pečení ho překryjeme pečícím papírem.
  6. Upečený chléb necháme vychladnout, poom ho nakrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme česnekové máslo s olivovým olejem a plátky opečeme z každé strany dozlatova. Horké potřeme olivovou pastou a podáváme.