Salát z marinované grilované zeleniny

Ingredience


Balsamico ocet 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Chřest bílý 0.5 kg
Cibule 2 ks
Cuketa 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 2 ks
Koriandr čerstvý 0.5 kávová lžička
Lilek 1 ks
Paprika červená 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Bazalka 60 polévková lžíce
Citrony 0.6 ks
Olej olivový 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velké cukety a malý lilek nakrájíme na 1 cm velké plátky, papriky oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, mírně rozdrtíme oloupaný česnek a na čtvrtky pokrájíme velké fenykly a oloupané středně velké červené cibule. Krátce povaříme svazek chřestu, který ihned prudce ochladíme pod tekoucí vodou.
  2. Všechnu zeleninu téměř doměkka opečeme na grilu a dáme do hluboké orka
  3. mísy. Ještě horkou směs posypeme česnekem, pokapeme 150 ml olivového oleje ochuceného citronem a bazalkou podle Ramsaye a balzamikovým octem. Směs promícháme tak, aby všechny součásti byly obaleny olejem, posypeme solí s mletým koriandrem a přikryté potravinářskou fólií necháme asi 1 hodinu marinovat.
  4. Servírujeme zastudena jako salát, nebo zatepla jako přílohu k hovězímu nebo jehněčímu masu.
  5. Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:
  6. Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití.
  7. Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme 2 svazky čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 24 hodin louhovat.
  8. Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
  9. Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.