Salát z marinované grilované zeleniny
Ingredience
Balsamico ocet |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Chřest bílý |
0.5 kg |
Cibule |
2 ks |
Cuketa |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
2 ks |
Koriandr čerstvý |
0.5 kávová lžička |
Lilek |
1 ks |
Paprika červená |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Bazalka |
60 polévková lžíce |
Citrony |
0.6 ks |
Olej olivový |
150 ml |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Velké cukety a malý lilek nakrájíme na 1 cm velké plátky, papriky oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, mírně rozdrtíme oloupaný česnek a na čtvrtky pokrájíme velké fenykly a oloupané středně velké červené cibule. Krátce povaříme svazek chřestu, který ihned prudce ochladíme pod tekoucí vodou.
- Všechnu zeleninu téměř doměkka opečeme na grilu a dáme do hluboké orka
- mísy. Ještě horkou směs posypeme česnekem, pokapeme 150 ml olivového oleje ochuceného citronem a bazalkou podle Ramsaye a balzamikovým octem. Směs promícháme tak, aby všechny součásti byly obaleny olejem, posypeme solí s mletým koriandrem a přikryté potravinářskou fólií necháme asi 1 hodinu marinovat.
- Servírujeme zastudena jako salát, nebo zatepla jako přílohu k hovězímu nebo jehněčímu masu.
-
- Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:
- Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití.
- Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme 2 svazky čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 24 hodin louhovat.
- Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
- Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.