Masové noky s krémovou omáčkou
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Hovězí maso mleté |
500 g |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
1 dl |
Strouhanka |
20 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, necháme ji krátce osmahnout v pánvi na 1 lžici rozehřátého másla.
- V míse důkladně promícháme mleté maso, vejce, strouhanku a osmaženou cibuli. Směs dochutíme citronovu šťávou, pepřem a solí a vytvarujeme z ní malé noky.
- V hrnci přivedeme do varu vývar a noky v něm 20 minut zvolna vaříme. V jiném hrnci rozehřejeme zbytek másla, osmažíme na něm mouku a postupně přiléváme vývar z hrnce s noky, až vznikne krémovitá omáčka, do které přimícháme smetanu a ještě ji 5 minut necháme vařit. Můžeme ji dochutit citronovu šťávou.
- Uvařené masové noky vložíme do omáčky a necháme 10 minut uležet. Potom je servírujeme na talíře a horké s omáčkou podáváme.
- Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, posypané nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.