Masové noky s krémovou omáčkou

Ingredience


Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Hovězí maso mleté 500 g
Hovězí vývar základní 1 l
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 1 dl
Strouhanka 20 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, necháme ji krátce osmahnout v pánvi na 1 lžici rozehřátého másla.
  2. V míse důkladně promícháme mleté maso, vejce, strouhanku a osmaženou cibuli. Směs dochutíme citronovu šťávou, pepřem a solí a vytvarujeme z ní malé noky.
  3. V hrnci přivedeme do varu vývar a noky v něm 20 minut zvolna vaříme. V jiném hrnci rozehřejeme zbytek másla, osmažíme na něm mouku a postupně přiléváme vývar z hrnce s noky, až vznikne krémovitá omáčka, do které přimícháme smetanu a ještě ji 5 minut necháme vařit. Můžeme ji dochutit citronovu šťávou.
  4. Uvařené masové noky vložíme do omáčky a necháme 10 minut uležet. Potom je servírujeme na talíře a horké s omáčkou podáváme.
  5. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, posypané nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.