Plněné brambory s brynzou a chřestem

Ingredience


Brambory 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Chléb slunečnicový 2 plátek
Chřest zelený 1 kg
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Kerblík 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Medovina 20 ml
Olej olivový 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Brynza 200 g
Sýr Čedar - tavený 200 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme, dáme do hrnce s vodou a solí a uvaříme je ve slupce doměkka. Vaříme je asi 20 minut.
  2. Do druhého hrnce si dáme vařit vodu s lžičkou soli, citronovou šťávou a cukrem. Očistíme a omyjeme zelený chřest, spodní tvrdou část odřežeme. Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme ho přibližně 6 - 8 minut. Potom ho sítem vyjmeme, necháme okapat a pokrájíme ho na menší dílky. Kerblík a kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
  3. Uvařené brambory slijeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabanou horkou dužinu promícháme v misce s brynzou a koprem. V pánvi si rozpustíme máslo, na něm krátce podusíme chřest, který promícháme s kerblíkem a medovinou. Slunečnicový chléb rozdrobíme do misky a promícháme s olejem.
  4. Brambory naplníme bramborovou dužinou s brynzou, na ně dáme chřest, na chřest malou vrstvu chleba s olejem a posypeme nastrouhaným čedarem, brambory dáme na plech a zapečeme je v předem vyhřáté troubě na 200°C. Pečeme asi 10 minut, jen do chvíle, než se roztopí sýr. Brambory servírujeme horké.