Plněné brambory s brynzou a chřestem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Chléb slunečnicový |
2 plátek |
Chřest zelený |
1 kg |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Kerblík |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Medovina |
20 ml |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Brynza |
200 g |
Sýr Čedar - tavený |
200 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Brambory omyjeme, dáme do hrnce s vodou a solí a uvaříme je ve slupce doměkka. Vaříme je asi 20 minut.
- Do druhého hrnce si dáme vařit vodu s lžičkou soli, citronovou šťávou a cukrem. Očistíme a omyjeme zelený chřest, spodní tvrdou část odřežeme. Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme ho přibližně 6 - 8 minut. Potom ho sítem vyjmeme, necháme okapat a pokrájíme ho na menší dílky. Kerblík a kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
- Uvařené brambory slijeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabanou horkou dužinu promícháme v misce s brynzou a koprem. V pánvi si rozpustíme máslo, na něm krátce podusíme chřest, který promícháme s kerblíkem a medovinou. Slunečnicový chléb rozdrobíme do misky a promícháme s olejem.
- Brambory naplníme bramborovou dužinou s brynzou, na ně dáme chřest, na chřest malou vrstvu chleba s olejem a posypeme nastrouhaným čedarem, brambory dáme na plech a zapečeme je v předem vyhřáté troubě na 200°C. Pečeme asi 10 minut, jen do chvíle, než se roztopí sýr. Brambory servírujeme horké.