Čatní z dýně se zázvorem

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 1 kávová lžička
Cibule 2 ks
Citronová šťáva 80 ml
Cukr krupice 200 g
Dýně Hokkaidó 1.2 kg
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř růžový celý 2 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 500 ml
Sůl 1 špetka
Zázvor celý 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dýni Hokkaido očistíme, omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semena a nakrájíme na kostičky. Pokud máme malou dýni nemusíme ji loupat. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Oloupaný zázvor a česnek nahrubo nasekáme společně s cukrem a drceným chilli.
  2. V hrnci na oleji 5 minut restujeme nakrájenou cibuli a dýni, přidáme zázvorovou směs a 3 minuty vaříme. Podlijeme pomerančovou šťávou a vaříme 20 minut, pak přilejeme citronovou šťávu a chvíli vaříme, až se směs svou konzistencí blíží marmeládě. Do síta dáme zrnka růžového pepře a mícháme je vařečkou, aby se oddělily slupky.
  3. Čatní osolíme a zamícháme slupky pepře (bez zrnek). Dochutíme a plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a uzavřeme.