Čatní z dýně se zázvorem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli koření mleté |
1 kávová lžička |
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
80 ml |
Cukr krupice |
200 g |
Dýně Hokkaidó |
1.2 kg |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř růžový celý |
2 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
500 ml |
Sůl |
1 špetka |
Zázvor celý |
100 g |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 52 porcí
- Dýni Hokkaido očistíme, omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semena a nakrájíme na kostičky. Pokud máme malou dýni nemusíme ji loupat. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Oloupaný zázvor a česnek nahrubo nasekáme společně s cukrem a drceným chilli.
- V hrnci na oleji 5 minut restujeme nakrájenou cibuli a dýni, přidáme zázvorovou směs a 3 minuty vaříme. Podlijeme pomerančovou šťávou a vaříme 20 minut, pak přilejeme citronovou šťávu a chvíli vaříme, až se směs svou konzistencí blíží marmeládě. Do síta dáme zrnka růžového pepře a mícháme je vařečkou, aby se oddělily slupky.
- Čatní osolíme a zamícháme slupky pepře (bez zrnek). Dochutíme a plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a uzavřeme.