Salát s restovanými telecími játry

Ingredience


Balsamico ocet 200 g
Cibule 200 g
Játra telecí 1 kg
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 1 l
Olej olivový extra panenský 400 g
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 30 g
Rukola 300 g
Salát listový Dubáček 300 g
Salát Polníček 300 g
Sůl 10 g
Víno portské 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oprané a osušené listy salátů polníček, rukola a dubáček natrháme na přiměřeně velké kousky, dáme do mísy, přilijeme extra panenský olivový olej, balzamikový ocet a zlehka promícháme.
  2. Telecí játra očistíme, nakrájíme na plátky o síle 1,5 cm a na na 1 hodinu naložíme do mléka.
  3. Mezitím najemno nasekáme petrželku a nahrubo nakrájíme oloupanou červenou cibuli.
  4. Játra z mléka vyjmeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na 1,5 cm proužky, které opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm telecí proužky zprudka opečeme 1 minutu z každé strany. Přidáme cibuli a máslo, vše krátce orestujeme, játra odsuneme na kraj pánve a přilijeme dobré portské víno. Víno se rychle zredukuje a když zhoustne a spojí se s výpekem, promícháme je s orestovanými játry. Podle chuti vše osolíme, přidáme nasekanou petrželku a ještě zlehka promícháme.
  5. Namíchaný salát rozdělíme na talíře, na něj navršíme restovaná telecí játra a servírujeme.