Ruský boršč z brambor a zelí
Ingredience
Brambory |
400 g |
Červená řepa sterilovaná |
200 g |
Cibule |
2 ks |
Hovězí maso zadní |
250 g |
Olej rostlinný |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 hrst |
Protlak rajčatový |
2.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Vepřová kýta |
250 g |
Voda pitná |
2 l |
Zakysaná smetana |
250 g |
Zelí hlávkové bílé |
400 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Cibule oloupeme, petrželovou nať umyjeme a nakrájíme najemno.
- Maso omyjeme, vložíme do velkého hrnce s cibulí a petrželkou, přidáme celý pepř, zalijeme 2 litry vody a dáme přibližně na 90 minut vařit. Pěnu odebíráme.
- Bílé zelí očistíme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Červenou řepu slijeme, necháme v sítu okapat a pak rozkrájíme na menší kousky.
- Ve druhém hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm bílé zelí a brambory. Z vývaru u masa odebereme tolik, aby zelí a brambory byly ponořené a 30 minut vaříme. Pak přidáme řepu a pokud je maso měkké, přilijeme vývar z hrnce, kde jsme je vařili.
- Maso nakrájíme na kousky a s rajčatovým protlakem přidáme do hrnce k zelenině, polévku opepříme a osolíme. Vše důkladně promícháme a necháme ještě chvíli povařit.
- Polévku v miskách posypeme jemně nasekanými bylinkami a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany.