Ruský boršč z brambor a zelí

Ingredience


Brambory 400 g
Červená řepa sterilovaná 200 g
Cibule 2 ks
Hovězí maso zadní 250 g
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 hrst
Protlak rajčatový 2.5 dl
Sůl 1 špetka
Vepřová kýta 250 g
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 250 g
Zelí hlávkové bílé 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibule oloupeme, petrželovou nať umyjeme a nakrájíme najemno.
  2. Maso omyjeme, vložíme do velkého hrnce s cibulí a petrželkou, přidáme celý pepř, zalijeme 2 litry vody a dáme přibližně na 90 minut vařit. Pěnu odebíráme.
  3. Bílé zelí očistíme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Červenou řepu slijeme, necháme v sítu okapat a pak rozkrájíme na menší kousky.
  4. Ve druhém hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm bílé zelí a brambory. Z vývaru u masa odebereme tolik, aby zelí a brambory byly ponořené a 30 minut vaříme. Pak přidáme řepu a pokud je maso měkké, přilijeme vývar z hrnce, kde jsme je vařili.
  5. Maso nakrájíme na kousky a s rajčatovým protlakem přidáme do hrnce k zelenině, polévku opepříme a osolíme. Vše důkladně promícháme a necháme ještě chvíli povařit.
  6. Polévku v miskách posypeme jemně nasekanými bylinkami a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany.