Mexická bramborová polévka

Ingredience


Brambory 800 g
Česnek 160 g
Chilli paprička 80 g
Chléb celozrnný pšeničný 3500 g
Cibule 320 g
Fazole černé 400 g
Koriandr čerstvý 10 kávová lžička
Olej olivový 300 g
Sůl 10 g
Vývar zeleninový 2.5 l
Zakysaná smetana 200 ml
Celer bulvový 750 g
Celer řapíkatý 250 g
Cibule 500 g
Karotka 1250 g
Nové koření celé 25 g
Pepř černý celý 25 g
Pórek 500 g
Tymián čerstvý 25 g
Voda pitná 5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na noc dáme namočit černé fazole. Druhý den oloupeme brambory, na plátky pokrájíme oloupaný česnek, nahrubo cibuli a nasekáme chili papričky a čerstvý koriandr.
  2. Do 2,5 l vařícího zeleninového základu Ambiente (vývar zeleninový) dáme vařit brambory a fazole. Jakmile jsou brambory uvařené, polovinu jich z hrnce drátěnou naběračkou vyjmeme, dáme vychladnout a nakrájíme na kostky. Zbytek brambor necháme s fazolemi rozvařit.
  3. Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něj dáme opékat kostky brambor spolu s plátky česneku, cibulí a čili papričkami. Směs osolíme a opečeme dozlatova. Během opékání by měly být fazole s bramborami již rozvařené. Ještě zahorka je rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na opečenou bramborovou směs. Polévku dobře rozmícháme a povaříme ještě 5 minut.
  4. 10 malých bochníčků chleba (à 350 g) se seříznutými vršky vydlabeme a dáme je na 5 minut rozpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Do rozpečených bochníčků nalijeme polévku, přidáme nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a servírujeme.
  5. Zeleninový základ Ambiente [47025]:
  6. Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
  7. Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
  8. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.