Mexická bramborová polévka
Ingredience
Brambory |
800 g |
Česnek |
160 g |
Chilli paprička |
80 g |
Chléb celozrnný pšeničný |
3500 g |
Cibule |
320 g |
Fazole černé |
400 g |
Koriandr čerstvý |
10 kávová lžička |
Olej olivový |
300 g |
Sůl |
10 g |
Vývar zeleninový |
2.5 l |
Zakysaná smetana |
200 ml |
Celer bulvový |
750 g |
Celer řapíkatý |
250 g |
Cibule |
500 g |
Karotka |
1250 g |
Nové koření celé |
25 g |
Pepř černý celý |
25 g |
Pórek |
500 g |
Tymián čerstvý |
25 g |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na noc dáme namočit černé fazole. Druhý den oloupeme brambory, na plátky pokrájíme oloupaný česnek, nahrubo cibuli a nasekáme chili papričky a čerstvý koriandr.
- Do 2,5 l vařícího zeleninového základu Ambiente (vývar zeleninový) dáme vařit brambory a fazole. Jakmile jsou brambory uvařené, polovinu jich z hrnce drátěnou naběračkou vyjmeme, dáme vychladnout a nakrájíme na kostky. Zbytek brambor necháme s fazolemi rozvařit.
- Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něj dáme opékat kostky brambor spolu s plátky česneku, cibulí a čili papričkami. Směs osolíme a opečeme dozlatova. Během opékání by měly být fazole s bramborami již rozvařené. Ještě zahorka je rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na opečenou bramborovou směs. Polévku dobře rozmícháme a povaříme ještě 5 minut.
- 10 malých bochníčků chleba (à 350 g) se seříznutými vršky vydlabeme a dáme je na 5 minut rozpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Do rozpečených bochníčků nalijeme polévku, přidáme nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a servírujeme.
-
- Zeleninový základ Ambiente [47025]:
- Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
- Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.