Krémový dezert s rebarborou
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Cukr krystal |
40 g |
Cukr vanilka |
40 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Med včelí |
60 g |
Mléko plnotučné |
120 ml |
Reveň (Rebarbora) |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Tresť vanilková |
1 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rebarboru na kostičky, med a vanilkový cukr. Zahříváme 6 minut, až rebarbora změkne a cukr začne karamelizovat. Rozdělíme do zapékacích misek.
- V rendlíku zahřejeme mléko a smetanu, ale nevaříme. V míse ušleháme žloutky, cukr a vanilkovou tresť, vmícháme horkou smetanu s mlékem. Sebereme vrchní pěnu a krém nalijeme na rebarboru do zapékacích misek. Zapékací misky vložíme na hluboký plech, který naplníme vodou do půlky misek. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, až krém začne tuhnout. Misky vyndáme a necháme zcela vychladnout, těsně před podáváním posypeme cukrem a flambováním zkaramelizujeme.