Želé z kdoule s tymiánem
Ingredience
Citronová šťáva |
80 ml |
Cukr želírovací |
500 g |
Kdoule |
3.5 kg |
Tymián čerstvý |
10 ks |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 40 porcí
- Z otřených a omytých kdoulí odstraníme stopky, zbytky kalichu a nakrájíme je na větší kousky. Semeník s jádry ponecháme, jádra obsahují velké množství pektinu, který podporuje želírovací proces.
- Nakrájené kdoule vaříme v hrnci s vodou do změknutí, asi 45-60 minut.
- Na další hrnec položíme velké síto na těstoviny s vlhkou utěrkou a nalijeme do něj uvařené kdoule i s tekutinou. Šťávu necháme vykapat a zchladnout. Z odkapané šťávy odměříme 1,5 litru, smícháme ji s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 3plus1 a ve velkém hrnci přivedeme k varu. Opláchnuté snítky tymiánu otřepeme dosucha, svážeme nití a přidáme ke kdoulové šťávě. Klokotem vaříme asi 4 minuty (podle návodu na obalu). Vyjmeme svazek tymiánu, plníme do sklenic a dobře uzavřeme.