Hovězí plátek s bylinkami
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Bazalka |
1 hrst |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí maso zadní |
800 g |
Hovězí vývar základní |
2.5 dl |
Kopr čerstvý |
1 hrst |
Máslo čerstvé |
125 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 hrst |
Rukola |
1 hrst |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
4 dl |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí maso omyjeme, osušíme, naporcujeme, opepříme a osolíme.
- Pekáč vymažeme olejem, vložíme do něj maso, podlijeme trochou vývaru a pečeme v troubě, předehřáté na 220°C.
- Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- Petrželku, bazalku, rukolu a kopr opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nasekáme najemno, pak v míse smícháme s česnekem, kostičkami slaniny a strouhankou. Směsí během pečení potíráme maso a do pekáče přiléváme víno. Po 30 minutách pečení ještě k masu přisypeme najemno nakrájenou cibuli.
- Když je maso měkké - přibližně za 1 hodinu, vyjmeme ho a necháme přikryté s míse a v teple. Do omáčky v pekáči vmícháme máslo, podle chuti ji opepříme a osolíme a necháme ještě krátce nepřikrytou provařit.
- Maso podáváme s omáčkou, vhodnou přílohou jsou bramboráčky nebo smažené bramborové hranolky.