Hovězí plátek s bylinkami

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Bazalka 1 hrst
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí maso zadní 800 g
Hovězí vývar základní 2.5 dl
Kopr čerstvý 1 hrst
Máslo čerstvé 125 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 hrst
Rukola 1 hrst
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Víno bílé 4 dl
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso omyjeme, osušíme, naporcujeme, opepříme a osolíme.
  2. Pekáč vymažeme olejem, vložíme do něj maso, podlijeme trochou vývaru a pečeme v troubě, předehřáté na 220°C.
  3. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  4. Petrželku, bazalku, rukolu a kopr opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nasekáme najemno, pak v míse smícháme s česnekem, kostičkami slaniny a strouhankou. Směsí během pečení potíráme maso a do pekáče přiléváme víno. Po 30 minutách pečení ještě k masu přisypeme najemno nakrájenou cibuli.
  5. Když je maso měkké - přibližně za 1 hodinu, vyjmeme ho a necháme přikryté s míse a v teple. Do omáčky v pekáči vmícháme máslo, podle chuti ji opepříme a osolíme a necháme ještě krátce nepřikrytou provařit.
  6. Maso podáváme s omáčkou, vhodnou přílohou jsou bramboráčky nebo smažené bramborové hranolky.