Polévka z králíka
Ingredience
Bobkový list |
4 g |
Celer řapíkatý |
0.5 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Králičí maso |
800 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
30 g |
Šalvěj čerstvá |
20 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Králičí hlavu, kosti a břišní část dobře očistíme a omyjeme. Všechno maso naskládáme na suchý plech a v nahřáté troubě při dvěstěstupňové teplotě zapečeme přibližně 15-20 minut. Zapečené maso přeložíme z plechu do většího hrnce. Přidáme ostrouhanou mrkev, petržel, celer, oloupanou cibuli a česnekem. Vhodíme bobkový list, celý pepř, šalvěj, posypeme mletou paprikou a nakonec vše zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Když je polévka vřící a hodně bublá, stáhneme plamínek a na slabém plamínku králíka vaříme 120-180 minut. Po celou dobu vaření sítkem sbíráme bílou pěnu.
- Hotovou polévku scedíme, maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Přisypeme nakrájenou petrželovou nať, podle chutě osolíme, opepříme. Hrnec přiklopíme a polévku ještě přivedeme k varu. Stáhneme ji z ohně, necháme 10 minut pod poklicí a potom ji porcujeme do polévkových misek nebo hlubokých talířů.