Palačinky s kopřivovým špenátem
Ingredience
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Minerální voda perlivá |
1 dl |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cottage jihočeský bez příchuti |
3 polévková lžíce |
Kopřiva |
300 g |
Mandle loupané |
2 polévková lžíce |
Mandle plátky |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy dáme hladkou mouku, mléko, vejce, cukr, sůl a minerální vodu. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. V pánvi si rozpálíme olej, na něm usmažíme dozlatova z obou stran 8 palačinek.
- Palačinky uchováme teplé.
- Mladou jarní kopřivu dobře omyjeme. V hrnci si přivedeme k varu 2 l vody, do které ponoříme kopřivy a vaříme je jen pár sekund. Kopřivy slijeme a necháme v sítu okapat. Pak je pokrájíme nadrobno. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Ve větším rendlíku na másle zpěníme cibuli, přidáme kopřivy, sůl, pepř, promícháme a podusíme. Loupané mandle a ořechy posekáme a přimícháme ke kopřivovému špenátu, který dochutíme cottage sýrem se smetanou.
- Palačinky potřeme kopřivovým špenátem, zavineme je a servírujeme teplé, posypané nasucho opraženými plátky mandlí.