Palačinky s kopřivovým špenátem

Ingredience


Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Minerální voda perlivá 1 dl
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Cottage jihočeský bez příchuti 3 polévková lžíce
Kopřiva 300 g
Mandle loupané 2 polévková lžíce
Mandle plátky 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme hladkou mouku, mléko, vejce, cukr, sůl a minerální vodu. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. V pánvi si rozpálíme olej, na něm usmažíme dozlatova z obou stran 8 palačinek.
  2. Palačinky uchováme teplé.
  3. Mladou jarní kopřivu dobře omyjeme. V hrnci si přivedeme k varu 2 l vody, do které ponoříme kopřivy a vaříme je jen pár sekund. Kopřivy slijeme a necháme v sítu okapat. Pak je pokrájíme nadrobno. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Ve větším rendlíku na másle zpěníme cibuli, přidáme kopřivy, sůl, pepř, promícháme a podusíme. Loupané mandle a ořechy posekáme a přimícháme ke kopřivovému špenátu, který dochutíme cottage sýrem se smetanou.
  4. Palačinky potřeme kopřivovým špenátem, zavineme je a servírujeme teplé, posypané nasucho opraženými plátky mandlí.