Brambory jinak

Ingredience


Olej fritovací 2 l
Brambory 400 g
Mandle loupané 20 g
Ořechy vlašské 20 g
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 8 dl
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 8 dl vody, lžičkou soli a uvaříme doměkka. Uvařené scedíme a rozmačkáme na kaši.
  2. Přidáme k nim nastrouhané oříšky, mandle, žloutky, pepř, papriku sladkou i pálivou a uhněteme bramborové těsto. Lžící vykrajujeme hromádky, v dlaních vytvoříme kuličky, které usmažíme v rozpáleném oleji ve fritovacím hrnci dozlatova. Bramborové kuličky vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.
  3. Syrové brambory se zdravou slupkou, stejné velikosti a oválného tvaru, dobře omyjeme a osušíme. Spirálovým kráječem z brambor vytvoříme spirálky, které vložíme do rozpáleného oleje ve fritovacím hrnci a usmažíme je dozlatova. V sítu je necháme okapat, posypeme je solí a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Bramborové kuličky a bramborové spirálky poklademe na velkou mísu a servírujeme je teplé i studené.