Brambory jinak
Ingredience
Olej fritovací |
2 l |
Brambory |
400 g |
Mandle loupané |
20 g |
Ořechy vlašské |
20 g |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
8 dl |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 8 dl vody, lžičkou soli a uvaříme doměkka. Uvařené scedíme a rozmačkáme na kaši.
- Přidáme k nim nastrouhané oříšky, mandle, žloutky, pepř, papriku sladkou i pálivou a uhněteme bramborové těsto. Lžící vykrajujeme hromádky, v dlaních vytvoříme kuličky, které usmažíme v rozpáleném oleji ve fritovacím hrnci dozlatova. Bramborové kuličky vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.
- Syrové brambory se zdravou slupkou, stejné velikosti a oválného tvaru, dobře omyjeme a osušíme. Spirálovým kráječem z brambor vytvoříme spirálky, které vložíme do rozpáleného oleje ve fritovacím hrnci a usmažíme je dozlatova. V sítu je necháme okapat, posypeme je solí a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Bramborové kuličky a bramborové spirálky poklademe na velkou mísu a servírujeme je teplé i studené.