Žampionová polévka s česnekovými krutony
Ingredience
Brambory |
250 g |
Česnek |
1 stroužek |
Chléb toastový |
4 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
1 dl |
Vývar zeleninový |
0.5 l |
Žampiony čerstvé |
600 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a nahrubo nasekáme. Z toastového chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme polovinu másla a na něm lehce osmažíme nakrájenou cibuli. Pak přisypeme žampiony a za stálého míchání 5 minut smažíme, potom přilijeme bílé víno a chvilku vaříme. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme trochu tymiánu, nakrájené brambory a vaříme dalších 10 minut.
- V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přidáme česnek, kostičky toastovéko chleba a opražíme je dozlatova.
- Polévku v hrnci rozmixujeme a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.
- Polévku rozdělíme do talířů a posypeme opraženým česnekovým chlebem.