Žampionová polévka s česnekovými krutony

Ingredience


Brambory 250 g
Česnek 1 stroužek
Chléb toastový 4 krajíc
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Tymián sušený 1 kávová lžička
Víno bílé 1 dl
Vývar zeleninový 0.5 l
Žampiony čerstvé 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a nahrubo nasekáme. Z toastového chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a na něm lehce osmažíme nakrájenou cibuli. Pak přisypeme žampiony a za stálého míchání 5 minut smažíme, potom přilijeme bílé víno a chvilku vaříme. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme trochu tymiánu, nakrájené brambory a vaříme dalších 10 minut.
  3. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přidáme česnek, kostičky toastovéko chleba a opražíme je dozlatova.
  4. Polévku v hrnci rozmixujeme a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.
  5. Polévku rozdělíme do talířů a posypeme opraženým česnekovým chlebem.