Brambory s kedlubnou a bešamelem

Ingredience


Brambory 400 g
Kedlubna 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka pšeničná hladká 4 polévková lžíce
Muškátový květ 1 kávová lžička
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 hrst
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Petrželku a pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kedlubnu oloupeme, rozřízneme na čvrtiny a nakrájíme na malé kousky.
  2. V hrnci přivedeme k varu vývar, dáme do něj brambory a kedlubnu a vaříme 5 minut. Pak slijeme, vývar zachytíme do misky a brambory s kedlubnou necháme v sítu okapat.
  3. V druhém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a smažíme při stálém míchání dozlatova. Pak přilijeme mléko a půl deci vývaru, promícháme a necháme přejít varem. Zmírníme oheň, odkryté vaříme 5 minut, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí.
  4. Do hrnce přidáme uvařené brambory, kedlubnu a bylinky, vše promícháme a ještě chvíli prohřejeme.
  5. Podáváme teplé.