Cuketa ve vinném těstíčku se sýrovým dipem
Ingredience
Cuketa |
2 ks |
Droždí |
10 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Olej fritovací |
0.5 l |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno portské |
4 dl |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Řeřicha |
1 polévková lžíce |
Smetana čerstvá ke šlehání |
1.5 dl |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Niva (Rokfór) |
300 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme a oloupeme cuketu, nakrájíme ji na hranolky velikosti sousta, silné přibližně 1.5 cm. osolíme je o ochutíme citrónovým pepřem.
- Připravíme si těstíčko. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy nasypeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme 2 žloutky, víno, sůl a těsto dobře promícháme a necháme kynout 15 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který potom zapracujeme do těsta.
- Na sýrový dip si do mísy nastrouháme plísňový sýr Nivu a promícháme ji se smetanou. Omyjeme řeřichu, drobně ji pokrájíme a přidáme k sýru. Dip dochutíme solí a pepřem.
- Ve fritovacím hrnci si rozehřejeme na správnou teplotu olej. Kousky cukety namočíme do těstíčka, opatrně je vkládáme do horkého oleje a smažíme dozlatova.
- Kousky usmažených cuket dáme okapat na papírovou utěrku. Servírujeme je teplé i studené se sýrovým dipem.