Cuketa ve vinném těstíčku se sýrovým dipem

Ingredience


Cuketa 2 ks
Droždí 10 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Olej fritovací 0.5 l
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Víno portské 4 dl
Pepř černý mletý 2 špetka
Řeřicha 1 polévková lžíce
Smetana čerstvá ke šlehání 1.5 dl
Sůl 2 špetka
Sýr Niva (Rokfór) 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme a oloupeme cuketu, nakrájíme ji na hranolky velikosti sousta, silné přibližně 1.5 cm. osolíme je o ochutíme citrónovým pepřem.
  2. Připravíme si těstíčko. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy nasypeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme 2 žloutky, víno, sůl a těsto dobře promícháme a necháme kynout 15 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který potom zapracujeme do těsta.
  3. Na sýrový dip si do mísy nastrouháme plísňový sýr Nivu a promícháme ji se smetanou. Omyjeme řeřichu, drobně ji pokrájíme a přidáme k sýru. Dip dochutíme solí a pepřem.
  4. Ve fritovacím hrnci si rozehřejeme na správnou teplotu olej. Kousky cukety namočíme do těstíčka, opatrně je vkládáme do horkého oleje a smažíme dozlatova.
  5. Kousky usmažených cuket dáme okapat na papírovou utěrku. Servírujeme je teplé i studené se sýrovým dipem.