Chřestová polévka se šunkou
Ingredience
Chřest zelený |
500 g |
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Šunka dušená |
20 g |
Vývar zeleninový |
3 dl |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Šunku nakrájíme na kousky. Chřest omyjeme, dolní 1/3 oloupeme, odřízneme dřevnaté konce a nakrájíme ho na 2 cm dlouhé kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
- V hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm osmažíme cibuli, pak přidáme nakrájený chřest a chvilku za stálého míchání smažíme. Do hrnce přilijeme vývar a přikryté 10 minut vaříme.
- Několik špiček uvařeného chřestu vyndáme a odložíme stranou. Polévku v hrnci rozšleháme mixérem, opepříme a osolíme, vmícháme do ní zakysanou smetanu a kousky šunky a jen krátce prohřejeme - už nevaříme.
- Polévku rozdělíme do servírovacích talířů a ozdobíme špičkami chřestu.