Chřestová polévka se šunkou

Ingredience


Chřest zelený 500 g
Cibule 1 ks
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Šunka dušená 20 g
Vývar zeleninový 3 dl
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šunku nakrájíme na kousky. Chřest omyjeme, dolní 1/3 oloupeme, odřízneme dřevnaté konce a nakrájíme ho na 2 cm dlouhé kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm osmažíme cibuli, pak přidáme nakrájený chřest a chvilku za stálého míchání smažíme. Do hrnce přilijeme vývar a přikryté 10 minut vaříme.
  3. Několik špiček uvařeného chřestu vyndáme a odložíme stranou. Polévku v hrnci rozšleháme mixérem, opepříme a osolíme, vmícháme do ní zakysanou smetanu a kousky šunky a jen krátce prohřejeme - už nevaříme.
  4. Polévku rozdělíme do servírovacích talířů a ozdobíme špičkami chřestu.