Zavařenina z hrušek s portským vínem
Ingredience
Citronová šťáva |
80 ml |
Cukr želírovací |
1 kg |
Hrušky |
600 g |
Jablka |
300 g |
Víno portské |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 60 porcí
- Oloupané vyzrálé hrušky a jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a čtvrtky ovoce nahrubo nastrouháme přímo do hrnce. Přilejeme portské víno a na slabém plameni vaříme asi 20 minut, ovoce se začne rozpadat. Měrkou změříme množství ovocné kaše, máme-li jí více než 1 l ještě krátkou dobu vaříme. Sejmeme z ohně a necháme vychladnout.
- Do vychladlé ovocné směsi zamícháme citronovou šťávu a želírovací cukr 1+1, přivedeme k varu a 4 minuty vaříme klokotem za neustálého míchání. Sejmeme z plamene a plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacími víčky.