Hruškové pyré s hruškovými křížalami
Ingredience
Cukr krupice |
350 g |
Hrušky |
1.5 kg |
Hrušky sušené |
500 g |
Jalovec |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 48 porcí
- Vroucí vodou zalijeme sušené hrušky (křížaly), alespoň 12 hodin je necháme bobtnat. Křížaly poté vaříme asi 20 minut do měkka ve vodě, ve které se 12 hodin namáčely (je-li třeba, vaříme i déle). Během vaření křížal oloupeme hrušky, jádřince odstraníme, dužinu nakrájíme na větší kousky a společně s nasekaným jalovcem i cukrem přidáme ke křížalám. Vše přivedeme k varu, na středním plameni za občasného promíchávání vaříme asi 15 minut (do změknutí hrušek). Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Uvařenou směs rozmixujeme, nalijeme do ohnivzdorné misky na zapékání nebo pekáčku, na dolní liště trouby pečeme asi 2 hodiny. Ihned plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic a uzavřeme.