Zapékané těstoviny s treskou

Ingredience


Hrášek 150 g
Karotka 150 g
Kmín mletý 2 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej chilli 1 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Omáčka sojová světlá 1 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Rajčata sušená sterilovaná 3 ks
Salát ledový 1 ks
Šalotka 2 ks
Sůl 2 špetka
Sýr Hermelín (Camember, Encián) 200 g
Treska aljašská 200 g
Voda pitná 4 dl
Olej slunečnicový 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny mušle 200 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme 1.5 litru vody s lžičkou soli, lžičkou oleje. Když přijde k varu, vsypeme do vody těstoviny - velké mušle a vaříme je podle návodu "na skus" (přibližně 7-10 minut). Potom je zcedíme, v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  2. Filet z tresky omyjeme, osušíme a pokrájíme na hranolky. Očištěnou šalotku drobně pokrájíme. Sušená rajčata nakrájíme na nudličky. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl vody, ve které 1 minutu povaříme mražený hrášek s karotkou. Zeleninu scedíme a necháme okapat.
  3. V pánvi rozpálíme chilli olej s máslem, šalotku krátce dorůžova orestujeme, vyjmeme a odložíme do misky. Na zbylý omastek dáme tresku, sušená rajčata, tresku pokapeme sójovou omáčkou, ochutíme solí, pepřem a restujeme 1-2 minuty. Tresku vyjmeme a dáme k šalotce. Přidáme hrášek s mrkví a směs zlehka promícháme. Mušle položíme do zapékací mísy vytřené olivovým olejem. Malou lžičkou do každé mušle dáme připravenou náplň, mušle pokryjeme na plátky pokrájeným sýrem (Hermelín s pepřem) a dáme je do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 10-15 minut, dokud se sýr neroztopí.
  4. Mezitím omyjeme hlávkový salát, z listů setřepeme vodu (případně je osušíme) a salát položíme ozdobně na talíře. Upečené mušle rozdělíme, poklademe je na listy salátu a hned servírujeme.