Brusinky nakládané s hruškami a jablky

Ingredience


Brusinky 1.5 kg
Citrony 1 ks
Cukr krystal 1 kg
Hrušky 1 kg
Jablka 1 kg
Rum 4 polévková lžíce
Skořice celá 1 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brusinky očistíme, na sítu propláchneme vodou a necháme okapat. Jablky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a rozkrojíme na čtvrtinky. Hrušky rovněž oloupeme a bez jádřinců pokrájíme na čtvrtky.
  2. Cukr rozmícháme ve vodě, povaříme a sebereme pěnu vytvořenou na povrchu. Do vroucího nálevu vložíme jablka, krátce povaříme a vyjmeme děrovanou naběračkou. Stejným způsobem povaříme hrušky a odložíme zvlášť. Nakonec v sirupu cca 5 minut vaříme brusinky. Po jejich vyjmutí vložíme do vody skořici a také krátce povaříme.
  3. Připravená jablka, hrušky a brusinky skládáme střídavě po vrstvách do sklenic, do každé přidáme 1 kolečko citronu. Zalijeme vroucím sirupem a každou skleničku zakápneme 1 lžící rumu. Uzavřeme a necháme vychladnout zabalené v dece. Uchováme na temném místě.