Brusinky nakládané s hruškami a jablky
Ingredience
Brusinky |
1.5 kg |
Citrony |
1 ks |
Cukr krystal |
1 kg |
Hrušky |
1 kg |
Jablka |
1 kg |
Rum |
4 polévková lžíce |
Skořice celá |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Brusinky očistíme, na sítu propláchneme vodou a necháme okapat. Jablky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a rozkrojíme na čtvrtinky. Hrušky rovněž oloupeme a bez jádřinců pokrájíme na čtvrtky.
- Cukr rozmícháme ve vodě, povaříme a sebereme pěnu vytvořenou na povrchu. Do vroucího nálevu vložíme jablka, krátce povaříme a vyjmeme děrovanou naběračkou. Stejným způsobem povaříme hrušky a odložíme zvlášť. Nakonec v sirupu cca 5 minut vaříme brusinky. Po jejich vyjmutí vložíme do vody skořici a také krátce povaříme.
- Připravená jablka, hrušky a brusinky skládáme střídavě po vrstvách do sklenic, do každé přidáme 1 kolečko citronu. Zalijeme vroucím sirupem a každou skleničku zakápneme 1 lžící rumu. Uzavřeme a necháme vychladnout zabalené v dece. Uchováme na temném místě.