Listové košíčky s kuřecím ragú

Ingredience


Brokolice 200 g
Voda pitná 4 dl
Cibule 1 ks
Kuřecí prsa 500 g
Omáčka sojová světlá 1 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 2 ks
Rajčata sušená sterilovaná 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 2 dl
Sůl 1 kávová lžička
Listové těsto 400 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Dáme ho do misky, osolíme, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou, promícháme a necháme 10-15 minut odpočinout. Omyjeme červenou masitou papriku, rajčata, cibuli, zeleninu osušíme, papriku rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Sušená rajčata nakrájíme na tenké proužky. Omyjeme brokolici a rozdělíme na malé růžičky.
  2. V pánvi si rozpálíme olej, na něm zprudka orestujeme dozlatova nudličky masa, které vyjmeme. Na zbylý omastek dáme cibuli, podusíme ji, přidáme k ní papriku, rajčata, promícháme a restujeme asi 2 minuty. Maso vrátíme k zelenině a společně je podusíme přibližně 5 minut, poté přimícháme smetanu a dochutíme solí i pepřem. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody a brokolici povaříme 1-2 minuty. Scedíme ji a necháme okapat.
  3. Listové těsto rozválíme na mírně pomoučněném válu na sílu přibližně
  4. 4 mm. Budeme potřebovat 2 kulaté formičky, jednu větší v průměru přibližně 8-10 cm, druhou o 1 cm menší. Vykrojíme si 16 velkých koleček. 8 velkých koleček dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Z 8 zbývajících vykrojíme menší formičkou výřez, který též položíme na plech, ty použijeme jako pokličku. Okraje velkých koleček potřeme vodou, na ně opatrně položíme zbývající vyříznutý 1 cm okraj - takto si utvoříme košíčky. Všechny potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě dozlatova při 190°C (přibližně 8-10 minut). Košíčky necháme vychladnout, pak je naplníme připraveným kuřecím ragú, navrch dáme růžičky brokolice a pečeme v předehřáté troubě na 200°C 5 minut. Košíčky ozdobíme nakrájenými rajčaty a servírujeme je teplé.