Žampionová polévka se sýrem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 hrst
Sůl 1 špetka
Sýr smetanový tavený 45% 300 g
Vývar zeleninový 7.5 dl
Žampiony čerstvé 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme na jemno.
  2. Žampiony omyjeme pod studenou vodou, necháme v sítu okapat, pokrájíme na tenké plátky. Petrželku a pažitku opláchneme, nasekáme na jemno, polovinu smícháme v misce se sýrem.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo, necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Pak přidáme žampiony, promícháme, na prudkém ohni 5 minut dusíme. Přilijeme zeleninový vývar, promícháme, přivedeme k varu, vmícháme sýr s bylinkami a vaříme dalších 5 minut. Polévku občas zamícháme, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí.
  4. Polévku podáváme posypanou zbylou pažitkou a petrželkou, vhodnou přílohou je pečivo.