Lasagne s chřestem

Ingredience


Chřest bílý 250 g
Chřest zelený 250 g
Citronová šťáva 2 kávová lžička
Lasagne 400 g
Máslo čerstvé 75 g
Mléko polotučné 4 dl
Mouka pšeničná hladká 75 g
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 hrst
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 50 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest omyjeme, oloupeme, odřízneme dřevnaté konce, výhonky podélně rozkrojíme a necháme povařit 5 minut v osolené vodě. Pak chřest z vody vyjmeme, opláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme okapat.
  2. Z vývaru po vaření chřestu odlijeme 4 dl.
  3. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na něm za stálého míchání mouku, potom pomalu přiléváme mléko a odměřený vývar z chřestu. Vaříme 10 minut na mírném ohni, dochutíme citronovu šťávou, muškátovým oříškem, pepřem a solí. Během vaření občas promícháme.
  4. Zapékací formu vymažeme, na dno nalijeme trochu uvařené omáčky, na ni rozložíme plátky lasagní. Na ně položíme vrstvu chřestu, polijeme omáčkou, opět rozložíme vrstvu lasagní, na ni chřest - tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstva musí být tvořena lasagněmi, politá omáčkou a posypaná nastrouhaným sýrem.
  5. Lasagne pečeme do zlatova v troubě, předehřáté na 200 stupňů.
  6. Podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.