Lasagne s chřestem
Ingredience
Chřest bílý |
250 g |
Chřest zelený |
250 g |
Citronová šťáva |
2 kávová lžička |
Lasagne |
400 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mléko polotučné |
4 dl |
Mouka pšeničná hladká |
75 g |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
50 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chřest omyjeme, oloupeme, odřízneme dřevnaté konce, výhonky podélně rozkrojíme a necháme povařit 5 minut v osolené vodě. Pak chřest z vody vyjmeme, opláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme okapat.
- Z vývaru po vaření chřestu odlijeme 4 dl.
- Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na něm za stálého míchání mouku, potom pomalu přiléváme mléko a odměřený vývar z chřestu. Vaříme 10 minut na mírném ohni, dochutíme citronovu šťávou, muškátovým oříškem, pepřem a solí. Během vaření občas promícháme.
- Zapékací formu vymažeme, na dno nalijeme trochu uvařené omáčky, na ni rozložíme plátky lasagní. Na ně položíme vrstvu chřestu, polijeme omáčkou, opět rozložíme vrstvu lasagní, na ni chřest - tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstva musí být tvořena lasagněmi, politá omáčkou a posypaná nastrouhaným sýrem.
- Lasagne pečeme do zlatova v troubě, předehřáté na 200 stupňů.
- Podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.