Olihně s mangoldem

Ingredience


Celer řapíkatý 60 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Olej olivový 60 ml
Olihně 500 g
Pepř černý mletý 5 g
Pórek 100 g
Rajčata 400 g
Sůl 8 g
Víno bílé 1 dl
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Mangold 750 g
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 9 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve velkém rendlíku rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, řapíky celeru, pórek a česnek. Mícháme a opékáme na mírném ohni, až zelenina změkne. Vložíme čisté olihně, pokrájené na proužky, sůl, pepř, ještě pár minut orestujeme. Podlijeme vínem, zvolna dusíme 15 minut. Vmícháme čtvrtky rajčat a dusíme dalších 5 minut, odstavíme, zakryjeme, uchováme teplé.
  2. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, z listů mangoldu otrháme řapíky, vhodíme do vroucí vody. Vaříme 5 minut, potom přidáme natrhané zbytky listů, odstavíme. Mangold scedíme, necháme okapat. V rendlíku rozpálíme olivový olej, vložíme nasekaný česnek, chilli papričku a opékáme, až česnek zezlátne. Přidáme okapaný mangold, za stálého míchání opékáme, až budou řapíky měkké. Osolíme, opepříme, rozdělíme na jednotlivé talíře, doplníme olihněmi se zeleninou.