Olihně s mangoldem
Ingredience
Celer řapíkatý |
60 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
60 ml |
Olihně |
500 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pórek |
100 g |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
8 g |
Víno bílé |
1 dl |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Mangold |
750 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
9 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve velkém rendlíku rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, řapíky celeru, pórek a česnek. Mícháme a opékáme na mírném ohni, až zelenina změkne. Vložíme čisté olihně, pokrájené na proužky, sůl, pepř, ještě pár minut orestujeme. Podlijeme vínem, zvolna dusíme 15 minut. Vmícháme čtvrtky rajčat a dusíme dalších 5 minut, odstavíme, zakryjeme, uchováme teplé.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, z listů mangoldu otrháme řapíky, vhodíme do vroucí vody. Vaříme 5 minut, potom přidáme natrhané zbytky listů, odstavíme. Mangold scedíme, necháme okapat. V rendlíku rozpálíme olivový olej, vložíme nasekaný česnek, chilli papričku a opékáme, až česnek zezlátne. Přidáme okapaný mangold, za stálého míchání opékáme, až budou řapíky měkké. Osolíme, opepříme, rozdělíme na jednotlivé talíře, doplníme olihněmi se zeleninou.